Geen verbetering: Merendeel weggebruikers gebruikt telefoon onderweg.(1 minuut lezen)

29 september 2021 Uit Door Wist Jij Dat Al?

Tijdens het autorijden of fietsen leest twee derde van alle Nederlanders gewoon een appje of sms als die op hun telefoon binnenkomen. Het bezig zijn met de telefoon leidt bij meer dan de helft van de mensen tot langzamer rijden. Maar het blijft niet alleen bij langzamer rijden, ook slingeren, een afslag missen of zelfs ongelukken veroorzaken komen voor. 1200 mensen deden mee aan het Social Media Dagboekonderzoek dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft laten uitvoeren voor de bewustwordingscampagne ’MONO’.

IenW vroeg verkeersdeelnemers om vier dagen lang na hun rit een dagboek bij te houden. De deelnemers moesten nauwkeurig bijhouden hoeveel berichten ze tijdens de rit ontvingen en verstuurden. Ook werd er gevraagd naar het het onderwerp van de berichten en de mate van belangrijkheid. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zo’n 84 procent van de deelnemers vindt dat de sociale-mediaberichten die ze tijdens het rijden ontvangen meestal onbelangrijk zijn. Tevens werd ook wel duidelijk dat ze het het risico van een boete niet waard vinden(94 procent).

“Dit onderzoek laat zien dat veruit de meeste berichten die je tijdens het rijden op de fiets of in de auto krijgt heel goed kunnen wachten”, vertelt minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat. “Ook al ben je nieuwsgierig als je een bericht ontvangt, besef dat het lezen en beantwoorden ervan tot gevaarlijke situaties leidt. Dus bescherm jezelf en anderen en rijd MONO, met je ogen op de weg in plaats van op je scherm.”