Een aantal tips voor het schoonmaken van je (mobiele) telefoon.(2 minuten lezen)

6 oktober 2021 Uit Door Wist Jij Dat Al?

Gemiddeld genomen is een mobiele telefoon viezer dan een toiletbril of een vaatdoekje. Is het mobieltje een bron van besmetting, bijvoorbeeld voor het coronavirus? En hoe kun je de mobiele telefoon het beste schoonmaken?

Een aantal interessante feiten en cijfers: de gemiddelde mobiel is een broeinest van allerlei viezigheid. Uit onderzoek blijkt dat op een telefoon 18 procent meer bacteriën zitten dan op een deurknop, het vaatdoekje of de wc-bril. Hoewel iedereen z’n handen regelmatig wast en de wc vaak schoonmaakt, krijgt een mobieltje maar eens of twee keer per jaar een poetsbeurt. Van de mensen neemt ruim dertig procent de telefoon mee naar het kleinste kamertje.

1. Virus plakt niet aan de telefoon

De kans dat je virussen zoals het coronavirus overdraagt via je mobiele telefoon, is volgens het RIVM niet groot. Virussen op een telefoon gaan vrij snel dood. Op een smerige mobiel blijven ze langer zitten, omdat ze zich goed kunnen hechten aan de plakkerigheid en kruimels die zich in de randjes en op de knopjes van de mobiel verstoppen.

2. Microvezel- of brillendoekje

Een uitstekende manier om een telefoon schoon te maken is met behulp van een droog microvezeldoekje of een doekje voor je bril. Het is raadzaam om géén theedoek of keukenpapier te gebruiken daar dit krassen op het glas veroorzaken. Maak ook de aansluiting voor de koptelefoon goed schoon en let op de volumeknoppen en de aan-uit-knop. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een stukje plakband, met de plakkerige kant naar buiten, om een tandenstoker te wikkelen en daarmee langs die randen te gaan. Om eventuele stofjes uit de aansluiting van de koptelefoon te krijgen, wil hard blazen ook vaak wel helpen.

3. Weg met vette vingers

Er zijn speciale sprays om mobiele telefoons te reinigen, die ervoor zorgen dat eventuele vettigheid, bijvoorbeeld van vette vingers of een plakkerige wang, beter van de telefoon af gaat. Ook de spray die je gebruikt voor je bril of om de televisie schoon te maken, kun je hiervoor gebruiken. Let op dat je niet teveel vocht gebruikt: de meeste telefoons zijn niet waterdicht, vocht kan de telefoon van binnen beschadigen.

Sommige mensen gebruiken vochtig wc-papier of desinfecterende gel, maar dat is niet zo’n goed idee. Daar zit namelijk een beetje verzorgende crème in, om de huid te beschermen. Die vormt juist een vettig laagje op de telefoon, waar viezigheid aan blijft plakken.

4. Schone hoes

Veel mensen doen het niet, maar vergeet vooral niet om het hoesje van de mobiel te reinigen. Peuter alle pasjes en briefjes uit het hoesje en maak de sleuven schoon, bijvoorbeeld met de plakband-tandenstoker-truc die hierboven is beschreven. Haal de telefoon uit het plastic en maak dat ook goed schoon. Is het heel vies? Een plastic hoesje of een hoesje van siliconen kan in de vaatwasser of zelfs in de wasmachine. Krijg je echt de kriebels van het idee van een vieze telefoon? Een speciaal apparaatje kan de telefoon reinigen met UV-licht, deze zijn online te vinden.