Schiphol treft maatregelen en zet varkens aan het werk om banen vogelvrij te houden.

Vogels kunnen een groot gevaar vormen voor vliegverkeer en dus komt Schiphol nu met een nieuw experiment, namelijk het inzetten van varkens. Sinds kort lopen er 20 varkens tussen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan probleem. Op dit perceel zijn onlangs suikerbieten geoogst en de resten van deze oogst zijn zeer aantrekkelijk voor vogels, de taak van de varkens is om deze vogels te weren.

Of de varkens hun werk goed doen, wordt de komende weken in de gaten gehouden. Een vogelradar moet in kaart brengen waar vogels vliegen in de buurt van Schiphol en het perceel van de varkens wordt vergeleken met een referentieperceel zonder dieren.

‘Bird Strike’ voorkomen

Vogels kunnen een groot gevaar vormen voor vliegverkeer. Bij een zogenoemde ‘bird strike’ vliegt een vogel tegen een vliegtuig of in de motor, wat voor ongelukken kan zorgen.

Schiphol treft al maatregelen om de luchthaven vogelvrij te houden, dit daar niemand zit te wachten op een zogenoemde ‘bird strike’. Wanneer een vogel tegen een vliegtuig vliegt of in de motor terechtkomt, kan dit namelijk ongelukken veroorzaken. Rondom de luchthaven zijn er constant ‘bird controllers’ aanwezig die door middel van geluiden en laserstralen de dieren proberen te verjagen.

Scroll naar boven