Onweer: wat kun je beter niet, of juist wel, doen als het flink onweert?(2 minuten lezen)

5 oktober 2021 Uit Door Wist Jij Dat Al?

Vooral in de zomer en de herfst kan het soms flink tekeer gaan. Onweer kan er prachtig uitzien en indrukwekkend zijn met een lucht vol lichtflitsen en duistergerommel van de donder. Het natuurgeweld is voor sommigen fascinerend, echter zijn er ook heel veel mensen doodsbang voor onweer en nemen zij allerlei maatregelen. Maar wat kun je beter niet, of juist wel, doen als het flink onweert?

Het raam open of dichtdoen?

Het is absoluut aan te raden om ramen te sluiten voordat het noodweer los barst. Onweer gaat vaak gepaard met flinke windstoten en heftige onweersbuien, echter is de kans dat de bliksem inslaat niet zo heel erg groot. Wel kun je verblind raken door het weerlicht daar deze erg fel is.

Haal alle stekkers uit het stopcontact

Het hele stroomnet krijgt een enorme opdonder als de bliksem in de buurt van je woning inslaat. Wanneer er bliksem ergens inslaat is de kans aanwezig dat elektrische apparaten kapot gaan en dus is het verstandig om tijdens een onweersbui alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Problemen van een blikseminslag kun je voorkomen door overspanningsbeveiliging. Dat is een elektrische installatie, die de enorme stroompiek van een blikseminslag naar beneden brengt, zodat apparatuur niet kapot gaat. Slaat de bliksem in terwijl je niet thuis bent? Dan heb je door een overspanningsbeveiliging geen schade en blijft de apparatuur gewoon werken. Dat heeft uiteraard zijn voordelen daar de vriezer niet zal ontdooien en de koelkast gewoon zijn werk blijft doen.

Wat is een veilige schuilplek?

Schuilen onder een boom als het buiten flink tekeer gaat is absoluut niet aan te raden, want als de bliksem inslaat in een boom, dan geeft dat een enorme explosie. Door de bliksem verandert het sap in de boom namelijk in razendsnel tempo in stoom, alles zet uit. Takken en stukken van de boom worden honderden meters weggeslingerd. Eikenbomen worden vaak door de bliksem getroffen, dit daar het looizuur van de boom goed geleidt. Schuilen onder een boom is dus allesbehalve veilig. Een veilige plek om te schuilen is de auto daar het casco namelijk werkt als een kooi van Faraday, waardoor de stroom van de bliksem via het dak en de zijkanten naar de grond wordt geleid. Binnen in huis is het ook veilig, en als je buiten bent, zoek je een laag punt, zoals een greppel, en maak je jezelf zo klein mogelijk door op je hurken te zitten met je hoofd omlaag en je armen om je heen.