De beste manieren om de lucht van kattenurine uit je huis te verwijderen.

Een plasje van een kat op een plek waar het niet hoort is zo opgeruimd, echter blijven de geurstofjes van kattenurine gewoon aanwezig. Een huis dat ruikt naar urine van een kat is niet heel erg fijn en het laten verdwijnen van die stank is vaak een grote en vooral lastige uitdaging. Hoe kun je de stank uit je huis krijgen? En wat kun je doen als je huisdier naast de bak plast?

Schoonmaken met enzymen

Allesreiniger, groene zeep die lekker ruiken, werken niet voldoende. De kans is groot dat de stank van kattenpis weer tevoorschijn komt als het lekkere luchtje van het schoonmaakmiddel alweer is weggewaaid. De stof die de geur veroorzaakt, kun je aanpakken met enzymen. Biotex Groen is bijvoorbeeld een perfect middel om in te zetten voor het verwijderen van de lucht van kattenurine. Vul een emmer met een liter lauw water en meng er een eetlepel Biotex door. Doe het mengsel in een plantenspuit en spuit het op de plek waar kattenurine zit. Even laten intrekken, en daarna schoonmaken met ruim water.

Gebruik deze middelen niet

Schoonmaken met bleekmiddel ruikt voor ons lekker schoon, maar voor katten ruikt het naar… kattenbak. Voor de katten is het dus een extra aansporing om daar nog een keer te gaan plassen. Tevens is bleek ook giftig voor katten. Krijgen ze het aan hun pootjes, en gaan ze zichzelf daarna wassen, dan kunnen ze er flink ziek van worden. Dat geldt ook voor anti-bacterieel schoonmaakmiddel zoals Dettol.

Plast de kat naast de bak?

Het plassen in huis kan ook komen door medische redenen, denk hierbij aan een urineweginfectie. Heb je een kater? Die sproeien om hun territorium af te zetten, zowel binnen als buiten. Het castreren van je kater kan een oplossing zijn. En als laatste: soms gaan katten buiten de bak plassen omdat ze gestresst zijn. En veel voorkomend probleem is een luchtverfrisser met bewegingssensor naast de kattenbak. Katten kunnen daar erg van schrikken – zo erg, dat ze de bak juist gaan vermijden.

Voorkom dat de kat op dezelfde plek plast

Katten zijn gewoontedieren: als ze eenmaal op een plek hebben geplast, is de kans groot dat ze het nog een keer gaan doen. Dat kun je voorkomen door een groot stuk aluminiumfolie op de pisplek te plaatsen. Kennelijk voelt het knisperende folie vervelend aan de kattenpootjes. Een geur waar katten ook absoluut niet van houden is Methol. Een likje Vicks of een paar mottenballen houdt ze uit de buurt.

Scroll naar boven