Herken het! Dit zijn de voortekenen van het beginstadium van psoriasis!

Psoriasis is een ziekte van het immuunsysteem die ervoor zorgt dat cellen zich ophopen op het huidoppervlak, wat leidt tot rode, dikke, schilferige plekken die pijnlijk zijn en extreem jeuken.

Hoewel psoriasis voorkomt als een huidaandoening, is het eigenlijk een auto-immuunziekte. Deze reactie vindt plaats wanneer T-cellen gezonde huidcellen aanvallen. Overactieve T-cellen activeren immuunreacties die de groei van huidcellen versnellen, waardoor ze binnen enkele dagen naar de buitenste laag van de huid gaan. Omdat de dode huidcellen niet zo snel kunnen worden verwijderd, hopen ze zich op in de patches die typisch zijn voor psoriasis. Deze aandoening heeft ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van degenen die eronder lijden. Bovendien lopen psoriasispatiënten een verhoogd risico op andere ziekten, zoals hypertensie, hartaandoeningen, diabetes type II en oogaandoeningen.

Voor mensen met psoriasis is het van het grootste belang om hun vitamine D-spiegel te laten testen en hun niveaus het hele jaar door in het bereik van 50-70 ng / ml te houden. Vitamine D werkt als een krachtige immuunmodulator, dus het feit dat het een belangrijke rol speelt bij de preventie van psoriasis, is niet verrassend. Volgens een studie, “vitamine D kan belangrijke immunomodulerende effecten hebben bij psoriasis,” maar tot 80% van de patiënten in de winter en 50% in de zomer hadden vitamine D-deficiëntie.

Er wordt aangenomen dat vitamine D psoriasis op meerdere niveaus beïnvloedt, waaronder de regulatie van de groei van huidcellen en het beïnvloeden van de immuunfuncties van T-lymfocyten. Bovendien remt het toxische T-cellen, die vervolgens de groei van de huidcellen helpen reguleren. De huidige behandelingen voor psoriasis zijn behoorlijk riskant en duur. Raptiva, een van de medicijnen, is uit de handel gehaald om het risico op herseninfecties te vergroten.

Scroll naar boven