Fokverbod: ‘Dolfijnen mogen niet meer worden ingezet voor vermaak’

Dierenbelangenorganisatie World Animal Protection vindt dat er een fokverbod voor dolfijnen moet komen. Om deze eis te onderstrepen biedt de organisatie maandag een petitie aan bij de Tweede Kamer die 75.000 is ondertekend.

Dierenorganisaties en dierenparken als het Dolfinarium in Harderwijk zijn al ontzettend lang in strijd met elkaar. Eerder dit jaar kondigde het Dolfinarium aan om het dierenwelzijn te verbeteren, dit naar aanleiding van een pittig rapport van het ministerie. Het park gaat grotere bassins bouwen en een aantal dieren gaan naar het buitenland om zo meer ruimte te maken voor de overblijvende dolfijnen. Het park verwacht rond het jaar 2029 klaar te zijn.

Voor World Animal Protection gaan die maatregelen niet snel en ver genoeg en dus pleiten ze voor een compleet fokverbod, zodat dit de laatste generatie dolfijnen is die in gevangenschap wordt gehouden voor vermaak. Steeds meer landen om ons heen doen dat, en Nederland zou zich snel bij deze landen aan moeten sluiten, luidt hun petitie.

“Het fokken veroordeelt elke nieuw geboren dolfijn tot een leven in gevangenschap. Dolfijnen houden voor ons vermaak is niet meer van deze tijd”, aldus de dierenrechtenorganisatie. Het Dolfinarium zelf zegt echter dat een fokverbod niet goed is voor het dierenwelzijn. “Wij geloven in gecontroleerde en gecoördineerde voortplantingsprogramma’s in dierentuinen. Aangestuurd door de Europese dierentuinorganisatie EAZA”, aldus een woordvoerder.

Scroll naar boven