Bevroren autoruiten in de winter: dit moet je vooral niet doen!(1 minuut lezen)

6 oktober 2021 Uit Door Wist Jij Dat Al?

De zomer is voorbij en langzaam gaan we al weer richting het einde van het jaar. De zon laat zich minder zien en de temperaturen dalen helaas weer. Of het dit jaar een strenge winter gaat worden is nog niet duidelijk, echter weten we wel dat bevroren autoruiten niet leuk is. Er zijn een aantal dingen die je écht beter kunt laten, wanneer je auto is bevroren.

Warm water

Experts geven het dringende advies om vooral geen warm water over bevroren autoruiten te gieten. Door het grote temperatuurverschil kan het glas namelijk barsten en dan ben je een stuk verder van huis. Het is beter om een flacon met een voorruit ontdooier te gebruiken.

Krantenpapier

Krantenpapier op je ruiten plaatsen om deze te beschermen voor de kou is niet handig. De kranten kunnen vastplakken aan je ruit en dan krijg je het niet meer los. Bij lichte vorst zou je nog een vuilniszak kunnen gebruiken maar de beste optie is een waterafstotend scherm of een anti-ijsdeken.

Motor aanzetten

Tijdens het krabben je motor alvast aanzetten, is een fout die veel mensen maken. Nadat je de ruiten ijsvrij hebt gemaakt, hoef je pas de motor in te schakelen. De ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra benzine, waardoor je tijdens het krabben slechte stoffen inademt.

Handrem

Vooral in de wintermaanden is het verstandig om je handrem niet te gebruiken omdat deze kan vastvriezen. Als je op een heuvel staat kun je het beste wielblokken gebruiken en sta je op een normale plek, zet dat de auto in de parkeerstand of in de eerste versnelling.